FASHION REVOLUTION 2023

Fashion Revolution Week je již každoroční kampaní světového hnutí módního aktivismu, které napříč 75 zeměmi spojuje všechny, kterým podmínky módního průmyslu nejsou lhostejné. Jedná se o mezinárodní iniciativu, která vznikla v Londýně, v přímé reakci na pád bangladéšské oděvní továrny Rana Plaza, 24. dubna 2013. V jejích troskách zahynulo 1130 lidí a více než 2500 dalších bylo zraněno. Každoročně o takovém čase si tuto tragédii připomínáme a voláme po lepších podmínkách na všech úrovních módního průmyslu - aby nikdo nemusel kvůli módě trpět nebo dokonce přijít o zdraví nebo život. V pondělí 24. 4. 2023 uplyne přesne 10 let od tragédie Rana Plaza a stále ještě bohužel ani zdaleka "nemáme hotovo". 
 

K pozitivní změně však může přispět každý z nás. A to tím, jaké značky se rozhodne podporovat. Za nás v EtikButiku má smysl vyvíjet jakoukoli, byť i na první pohled malou, aktivitu - vyvíjet tlak na velké fast fashion značky, ptát se jich, kdo vyrobil naše oblečení nebo látku, přestat v nich nakupovat, podporovat místo toho udržitelné značky... 

AKCE V ETIKBUTIKU: TÝDEN FASHION REVOLUTION 22. 4. - 29. 4. 2023 A NAVAZUJÍCÍ VEGGIE NÁPLAVKA 1. 5. 2023
 
Týden Fashion Revolution probíhá celosvětově od soboty 22. 4. do soboty 29. 4. 2023. A ve sváteční pondělí 1. 5. 2023 již tradičně proběhne pár kroků od našeho pražského showroomu oblíbená akce Veggie Náplavka. Do obou eventů, se kterými sdílíme stejné hodnoty, sa moc rádi i letos zapojíme.
 
KAMPAŇ "WHO MADE MY CLOTHES?" UKAŽTE MÓDNÍM ZNAČKÁM, ŽE VÁM NENÍ JEDNO, KDO UŠIL VAŠE OBLEČENÍ 
 
Jak se zapojit do Fashion Revolution týdne? Třeba tak, že se i vy na jeden den stanete slow fashion aktivistkou nebo aktivistou! Přijďte k nám do EtikButiku, půjčte si jednu z důležitých Fashion Revolution otázek, které jsme pro vás vytiskli, vyfoťte se v oblečení naruby a zeptejte se na sítích fast fashion značek, kdo vyrobil vaše oblečení! Za to vás odměníme 10% slevou na nákup jarní kolekce vybraných značek (více viz dále). Akce platí v našem showroomu v průběhu celého Fashion Revoluion Week.   
 
PODPORA FÉROVÝCH, UDRŽITELNÝCH MÓDNÍCH ZNAČEK: SLEVA NA JARNÍ KOLEKCI A SOUTĚŽ PRO NAŠE ZÁKAZNÍKY
 
V EtikButiku nabízíme od samého začátku pouze značky, které svým zaměstnancům zabezpečují férové podmínky a férovou mzdu, jsou ohlednuplné k naší planetě i ke zvířatům. Jsme přesvědčení, že zdánlivě vyšší cena udržitelné módy je jediná férová, spravedlivá (levné oblečení fast fashion značek v sobě skrývá pravý opak spravedlnosti - vykořisťování pracovníků textilního průmyslu i naší planety). Rovnež si ale uvědomujeme, že poslední roky nejsou pro mnoho lidí ekonomicky jednoduché. Proto jsme se rozhodli v rámci týdne Fashion Revolution podpořit prodej vybraných udržitelných slow fashion značek z naší nabídky 10% slevou.
 
SLEVA NA NÁKUP: S kódem "FASHREV23" získáte na e-shopu www.etikbutik.cz slevu 10 % na všechny skladové etické kousky našich značek ARMEDANGELS, DEDICATED, MELAWEAR a SKFK (platí na jarní novinky i zlevněné výprodejové kousky). V showroomu bude sleva na tyto značky nabídnuta po vyfocení se s tabulkou "Who made my clothes", ať podpoříme občanskou iniciativu Fashion Revolution co nejvíce. Sleva platí do půlnoci do pondělí 1. 5. 2023.
 
SOUTĚŽ O DÁRKOVÉ POUKAZY: Jako poděkování za Vaši podporu jsme ještě vymysleli také soutěž pro naše zákazníky. Každý, kdo v období 22. 4. - 1.5. 2023 nakoupí v našem pražském showroomu nebo online na www.etikbutik.cz se automaticky dostává do slosování o tři dárkové poukazy v hodnotě 1000,- Kč. Losovat budeme 2. 5. 2023. Přejeme hodně štěstí a děkujeme, že podporujete etické, udržitelné, veganské a zmysluplné značky!    

 
 
 
 

MANIFEST FASHION REVOLUTION

Letos je témou MANIFESTO FASHION REVOLUTION (Manifest módní revoluce). Manifest obsahuje deset bodů, tedy deset stavebních kamenů pro vizi radikální změny módního průmyslu.   

 
 
 
VZPOMÍNKA NA RANA PLAZA
 
Co se před deseti lety stalo? 24. dubna 2013 se tovární budova Rana Plaza v Bangladéši zřítila při nehodě, které se dalo předejít. Více než 1100 lidí zemřelo a dalších 2500 bylo zraněno, což z něj činí čtvrtou největší průmyslovou katastrofu v historii. Rana Plaza nebyla první ani poslední katastrofou oděvní továrny. Díky velké medializaci ale upozornila na velký tlak módních značek na producentské země po celém světě. Rana Plaza dále odhalila rozšířený nedostatek transparentnosti v globálních dodavatelských řetězcích módy a to, jak může nedostatek transparentnosti v konečném důsledku stát životy. Bez transparentnosti zůstávají problémy skryté a nevyřešené ve svých kořenech.

Není to náhoda, ale záměr, že v rámci celosvětového módního průmyslu jsou mzdy dělníků v oděvnictví uměle nízké a že oděvné značky nadále zadávají výrobu oblečení do regionů, kde je nemožné, obtížné a/nebo nebezpečné pro pracovníky zakládat odbory a vyjednávat o svých právech. Globální módní průmysl vytrvale spoléhá na dobrovolné závazky, které dlouho zachovávají status quo. Nedostatek životního minima, svobody sdružování, kolektivního vyjednávání, zdraví a bezpečnosti a sledovatelnosti pokračuje kvůli slabému pokroku v oblasti transparentnosti v těchto oblastech. Zásadním prvním krokem k odpovědnosti je proto větší transparentnost.
 
PROČ POTŘEBUJEME FASHION REVOLUTION?
 
Již v roce 2018 hnutí vytvořilo 10bodový manifest s vizí módního průmyslu, který dává přednost ochraně a obnově životního prostředí a férovému přístupu  k zaměstnancům před růstem a ziskem. Od té doby více než 14 000 lidí po celém světě podepsalo výzvu na podporu proměny těchto požadavků ve skutečnost.

Hnutí Fashion Revolution nyní bilancuje první desetiletí kampaní za systémové změny v módním průmyslu a vyhodnocuje posun každého bodu manifestu, mezi které patří například transparentnost dodavatelského řetězce, životní minimum zaměstnanců módního průmyslu, textilní odpad, kulturní přivlastňování, svoboda sdružování, biologická rozmanitost.

Za posledních deset let se sice dostala problematika módního průmyslu více do povědomí a zájem o udržitelnou módu vzrostl, ale skutečný pokrok v kontextu klimatické krize a rostoucí sociální nespravedlnosti je stále příliš pomalý. To je důvod, proč bude Fashion Revolution Week 2023 na budoucnost zaměřená kampaň, která umožní hledání dalších řešení. 

"Věříme, že móda má sice kolosální negativní dopad, ale zároveň má sílu a potenciál být silou změny. Přidejte se k nám a rozšiřte obzory toho, čím by móda mohla – a měla – být. A potřebujeme, abyste se k nám přidali," vyzývá hnutí Fashion Revolution.
 
MALÉ KROKY NA CESTĚ KE ZMĚNĚ
 
Mezinárodní dohoda a zlepšení dosažená v v bangladéšském sektoru konfekce (RMG) v Bangladéši slouží jako příklad toho, proč jsou závazné závazky, vymahatelnost a nesporné začlenění hlasů zaměstnanců do rozhodování nezbytné k podpoře pozitivní změny směrem ke spravedlivému módnímu průmyslu. Společné úsilí všech zúčastněných stran Accordu tak významně přispělo k bezpečnějším pracovištím pro více než 2 miliony pracovníků oděvních továren v Bangladéši, zejména globálním odborům zastupujícím oděvní pracovníky, kteří stáli v popředí této přelomové dohody.