10 TIPŮ NA SMYSLUPLNÉ DÁRKY aneb JAK SE CÍTIT DOBŘE I PŘI ZTLUMENÉM TOPENÍ

Je tu advent. Jak toto období, čas příprav na Vánoce, čas adventní, prožíváte? Jak se máte? My v EtikButiku jsme ve víru Vánoc již od listopadu, užíváme si naší roli "vánočních skřítků", ale zároveň se trochu obáváme, co bude "pak" a občas již i trochu jedeme nadoraz (no jo, malý team, velké nasazení). Mnoho drobných podnikatelů i tvůrců je na tom podobně, tyto Vánoce vnímají jako šanci zmírnit finanční krizi. Ale nevzdáváme to! 

A je nám jasné, že situace není pro nikoho letos růžová, důvody všichni známe. Právě proto jsme si letos v EtikButiku dali extra záležet a kromě etické módy jsme pro vás vybrali i spoustu hezkých smysluplných dárků, které potěší duši, přispějí ke zdraví, duševní pohodě, ale také pomůžou. Vybrali jsme i cenově dostupnější drobnosti, abyste vyšli s rozpočtem, ale zároveň podpořili lokální nebo smysluplné etické evropské značky.

Vánoce jsou hlavně o tom, vzpomenout si na své blízké, zpomalit, být spolu. Dárky sice nejsou nejdůležitější, ale je to příležitost, jak nadělit (blízkým i sobě) něco, pro co není v běžné každodennosti úplně prostor. Můžeme vám poradit? Když budete vybírat dárky, vyberte si i něco pro sebe. Zabalte i sobě malý self-care dárek - něco, co vás chytilo za srdce. Aby vám ta zima uběhla rychleji. Abyste se cítili příjemně i při ztlumeném topení (kdo z vás také praktikuje "wimhofa" a doma topí méně jako loni?:) 

Abychom vám výběr dárků maximálně ulehčili, připravili jsme pro vás hned dva, trošku netradiční, vánoční průvodce (kromě tohoto si ještě můžete pročíst LOKÁLNÍ, EKO, FÉR VÁNOCE - příbehy, které ukrývají vánoční dárky). 

A teď již vzhůru na našich deset tipů, jak vybrat dárky, které vám i obdarovaným pomohou lépe prožít následující měsíce.

 

10 TIPŮ JAK SE CÍTIT DOBŘE I PŘI ZTLUMENÉM TOPENÍ :) aneb TIPY NA SMYSLUPLNÉ DÁRKY 

1. Zdraví na prvním místě. A je stejně důležité to fyzické, i to duševní.

Někdy k velké změně pomůžou i malé life-hacky, které objevíte například v produktech a v knížce od české značky VITALVIBE. Darujte knihu "7 návyků dlouhověkosti", raw kakaový nápoj plný živin pro zdraví a duševní pohodu nebo do "balíčku zdraví" přibalte i lahůdkové droždí s vitamínem B12 nebo himalájskou sůl se železem. Můj osobní tip je RITUAL CACAO CALM, které díky funkční houbě reishi a adaptogenním bylinám ashwagandě a tulsi pomáhá zrelaxovat tělo i zaneprázdněnou mysl (nevím, zda je to placebo nebo to fakt funguje, ale možná právě díky raw kakau zvládám tento náročný podzim a zimu relativně v pohodě:). A ještě to lahůdkové droždí, to je fakt lahodné a chuťově úplně geniální!  

Co ETIK teamu ještě pomáhá k duševní pohodě? Jóga, meditace, rozjímání, mindfulness, hlubinní terapie... Cokoliv cítíte, že právě teď potřebujete, zkuste to. Máme pro vás inspiraci i malé "pomocníky".

Kde čerpat inspiraci k seberozvoji? Za nás pěkne po staru, "oldskúlovo" a pomalu - v knížkách! Osobně doporučujeme knížky od Marie Plochové Hlávkové, která je vynikající psycholožkou a možná i díky ní EtikButik vlastně existuje (úplně první výdejna byla totiž kousek od Centra vědomí, kde se konají terapie a narazila jsem na ni, když jsem právě šla z jedného sezení:). Anebo vás možná osloví jiná témata a jiní odborníci. 

Co vám může zpříjemnit jógu a meditaci? Svíčky a vykuřovadla české značky SOJO nebo meditační svíčky AIMÉE DE MARS. A samozřejmě krásné a udržitelné jógamatky české značky DHAARA nebo slovenské značky PEPE&WOLF.  Můžete se také inspirovat příběhy jiných jogínek - třeba vás zaujme příběh z indického ašrámu, krátké cvičební sestavy "Micro-yoga for busy moms" anebo si v "Deníku jóga matky" potvrdítt, že "tou pravou sádhanou, tedy duchovní praxí, je rodinný život." :) 

 

2. Vůní proti splínu. Náladu rozhodně zlepší a zimní temno zažene voňavá přírodní kosmetika, esenciální aromaterapeutické oleje i roll-ony, svíčky z přírodního vosku. Naší letošní novinkou od české značky AROMKA jsou sojové vosky do aromalampy a krásná keramická aroma lampa z moravské keramické dílny ACHYLIS.

 

3. Zateplit, zateplit, zateplit. Hezká trička (to je jedno, zda s potiskem nebo basics bez potisku) počkají do jara (ale pod stromečkem také potěší). Teď platí - zateplit! Tak šup do hřejivého svetru nebo teplé mikiny, šály a čepice. Asi už víte, že u nás najdete pouze pleteniny z GOTS certifikované biobavlny. Takže férová výroba a žádné utrpení (ani to zvířecí). No a abychom nezapoměly, nohy v teple jsou základ! Máme pro vás ponožky z biobavlny i bambusu

 

4. Povolený únik z reality? Ano, knihy! Udělali jste si kakao, zapálili voňavou svíčku, máte nohy v teple a jste zachumlaní, ale stále se necítíte úplně dobře? Tak se začtěte do inspirativní knihy z nášho knižního koutku, která vás tak pohltí, že na svět kolem alespoň na chvilku zapomenete. Nebo přečtěte nějakou hezkou knihu vaší ratolesti. doporučujeme například MEKY MEK Skutečný svět zvířátek! 

 

5. Strach se vás nepouští? Udělejte si čaj nebo kakao a vypište se z toho. Zapisujte si vaše strachy, obavy, naději i sny do fair-trade sešitů A BEAUTIFUL STORY nebo do zápisníku z českého papírnictví PAPELOTE. A skvělá účinná technika je i každý den si vzpomenout na něco, za co jsme vděční.

 

 

6. Komunikujte spolu, rozmlouvejte, rozjímejte. Sami se sebou, se svou rodinou i přáteli. Pocit blízkosti je velmi úzce propojen s pocitem štěstí a vnitřního naplnění. Sdílejte své obavy i své radosti, sdílejte za čo jste vděční. Pokud na to nejste zvyklí, na začátek mohou pomoct karty se sadou otázek PODLE SEBE. A naplánujte si společné výlety v kreativním rodinném kalendáři od české značky BE NICE.

 

7. Obklopte se krásou a pečujte o sebe. Nevím, zda skutečně dokáže "krása spasit svět", jak řekl Dostojevský, ale pohled na krásný design rozhodně neuškodí. Pro každého krása představuje něco jiného. Ale krása umí vyvolat pocit štěstí. Drobnosti umí udělat velký výsledek. Takže nepodceňujte hezký design, obklopte se krásnými věcmi s dobrým příběhem a pečujte o sebe s láskou. A něco hezkého darujte i vašim blízkým.

Naše tipy? Hezký fair-trade šperk nebo šaty, ve kterých se cítíte dobře, protože vám sluší a jsou z přírodních materiálů. I sebepéče, například masáž obličeje face-rollerem nebo guashí od české značky BELOVED, se může stát meditací a zlepšit den. Čaj z ručně dělané keramiky chutí o kousek lépe. A plakát od ukrajinské digitální umělkyně Katherine Telushko vás může těšit kdykoliv se na něj podíváte. 

 

8. Těšte se na jaro a léto. Například na to, jak budete s dětmi plnit úkoly z knížky Příroda hrou. Nebo jak se budete v lněných šatech slovenské značky Simply Grey vznášet lesem i ulicemi ve měste. Nebo jak ukážete ty veselé potisky na tričkách z biobavlny :) 

 

9. Zahřeje i dobrý pocit na duši - vyberte z naší nabídky dárků, které pomáhají. I letos máme v nabídce dárky, z kterých část pomáhá dále. Konkrétním ženám z Ukrajiny pomůžete zakoupením trička z kolekce PEACEFUL MIND CREATES PEACE nebo digitálního plakátu od Katherine Telushko (Katya z Kyjiva uprchla před válkou a momentálně žije v Praze). Fair-trade šperky a sešity od značky A BEAUTIFUL STORY pomáhají ženám z Nepálu a jejich rodinám žít důstojný život. Částka z eko jógamatky DHAARA putuje organizaci Člověk v tísni a česká značka ON THE BOAT zas věnuje část výdělku organizaci Hnutí Duha. A kromě toho máme v nabídce i dárkové certifikáty od Organizace Arnika

 

10. Darujte funkční a potřebné věci, ale ani zde zkuste nezapomenout, kdo a za jakých podmínek tyto potřebné kousky vyrobil. Veganské boty nebo doplňky, které nemáme na skladě, již do Vánoc od výrobce objednat nestíháme, ale tento malý logistický problém může vyřešit DÁRKOVÝ POUKAZ. Nebo možná vyberete z toho, co skladem máme. Potřebuje někdo z vašich blízkých nový batoh? Určitě doporučujeme ty z recyklovaného odpadu z oceánu od německé značky GOT BAG nebo z biobavlny od německé značky MELAWEAR. 

 

Závěrem tohoto "desatora" bych vás ráda pozvala na smysluplné a pohodové vánoční nákupy. Pokud jste z Prahy, tak do našeho obchůdku kousek od Náplavky a pokud z Prahy nejste, tak do našeho online vánočního obchůdku. Za celý ETIK team přeji pohodový advent a krásné Vánoce! Vaše Oli