Slow fashion podporuje ženy

Dnešní den patří všem ženám na světě!
 
Víte, proč se slaví zrovna dnes? 8. března 1908 v New Yorku vyšlo do ulic přibližně 15 tisíc švadlen. Pod heslem "chléb a růže" demonstrovaly za lepší ekonomické podmínky a kvalitu života. Za příznivější pracovní podmínky, kratší pracovní dobu, vyšší mzdu, zákaz dětské práce, a také za volební právo. Mnohé za to ale byly propuštěny ze zaměstnání.

Ženy a textilní průmysl

Od samého počátku má Mezinárodní den žen v sobě zakořeněný boj za ženská práva a ani do dnešního dne nemáme "hotovo". Odhaduje se, že až 80 % pracovní síly v textilním odvětví dnes tvoří právě ženy, které jsou tedy pro fungování módního průmyslu zásadní. Ale i když pracují i víc než 12 hodin šest dní v týdnu, tak jejich mzda nestačí na důstojný život. Jejich platy jsou 2-5x nižší než je částka, která by stačila na uživení sebe, rodiny a chod domácnosti (zdroj: Clean Clothes Campaign https://cleanclothes.org/poverty-wages).

Slow fashion podporuje ženy
 
"There is no beauty in the finest cloth if it makes hunger and unhappiness." Jsme hrdí na to, že v EtikButiku nabízíme pouze oblečení a doplňky od značek, které se aktivně o dodržování práv a férových pracovních podmínek žen (a samozřejmě i mužů) zasazují. Tím, že spolupracují s certifikovanými dodavateli nebo přímo s místní komunitou, vyplácejí "living wage" (důstojnou mzdu pro život) místo minimální mzdy, monitorují výrobní procesy a informují o nich. 
 
Děkujeme, že tyto etické značky, a tím i ženy, které pracují v textilním průmyslu, podporujete s námi. A všem ženám přejeme krásný sváteční den!
 
Krásná grafika je z dílny naší Katyi: @catmetamorphose
 
431484246_376305655346196_4749193731809068225_n