Rozhovor se zakladateli a majiteli NAE Vegan Shoes

Zajímá nás příběh značek, které v EtikButiku nabízíme, proto Vám je chceme postupně přiblížit. Začali jsme krátkým rozhovorem s portugalskou značkou veganských bot NAE Vegan, kterou v roce 2008 založil sympatický manželský pár Alex a Paula. Její název vychází ze sloganu “No Animal Exploitation” (žádné vykořisťování zvířat). Spojením designu, stylu, kvality a veganského konceptu se NAE stalo férovou alternativou obuvnického průmyslu, která respektuje naše životní prostředí. 

 

Jak jste se dostali k veganství?

Vegany už jsme dlouhá léta. Začala s tím moje žena Paula a postupně jsem se přidal i já a naše dvě dcery. Paula v té době působila také jako aktivistka v oblasti ochrany a práv zvířat.

Co bylo pohnutkou pro založení vlastní veganské značky obuvi?

Oba jsme původně matematici. Já jsem několik let pracoval pro nadnárodní IT společnosti a Paula byla zaměstnaná v telekomunikační firmě. Stejně jako 99.99% žen i Paula miluje boty. Nikdy však nemohla najít žádné veganské, které by se jí líbily a tak ji jednoho dne napadlo, že bychom si mohli založit vlastní značku. V té době byly samozřejmě naše zkušenosti v této oblasti ještě téměř nulové…

Kdo navrhuje design vašich bot?
Spolupracujeme sice s několika designéry, ale hlavní nápady pocházejí z našich hlav.

Mohl byste nám stručně popsat používané materiály a výrobu?
Veškerý materiál je samozřejmě neživočišného původu. Nejčastěji používáme mikrovlákna. Mikrovlákna nejsou pouze syntetickým materiálem. Jedná se o látku, která je složena z ultra jemných vláken mikroskopického formátu. Abyste si udělali lepší představu, tato mikrovlákna jsou srovnatelná s vlákny, která se vyskytují v lidských vlasech. Délková hustota těchto vláken je 16 DEN. Vlákna jsou získávána z dílčích vláken vyšší délkové hustoty. Jejich struktura je určena dvěma polymery, které mají podobné vlastnosti jako živočišná kůže. Výsledkem je třikrát lehčí materiál než kůže stejné délkové hustoty, vysoká trvanlivost, voděodolnost a zároveň prodyšnost.

Materiál je ekologický nejen kvůli faktu, že se nejedná o živočišnou kůži, ale i díky způsobu jeho výroby. Náš materiál splňuje tři ekologické faktory:

- Ekologická výroba bere ohled na lidi a životní prostředí, např. na zdraví a bezpečnost, materiál, spotřebu energie a vody. Bere v potaz také eliminaci prachu a hlučnosti.

- Humánní ekologie se věnuje vlivu textilií a chemických látek na zdraví a lidské tělo.

- Ekologické užívání zohledňuje důsledek mytí, praní a celkové péče o textilie. 

Proč vaši obuv vyrábíte v Portugalsku?

Portugalsko má svoji vlastní obuvnickou tradici. Portugalská obuv je v dnešní době na mnoha trzích zárukou kvality. Hlavním důvodem pro nás však je snadná kontrola dodržování pracovního práva ve všech našich výrobnách, kterou takto jako lokální výrobci můžeme snadno ověřovat. Dalším důležitým ekologickým faktorem je pak i doprava.

Jaké jsou vaše oblíbené NAE boty?

To je velmi lehká otázka – všechny :-)

Proč byste doporučili své boty?

Jsou etické v mnoha ohledech. Nejen z hlediska ochrany životního prostředí, ale také z hlediska lidských práv. Snažíme se zároveň vyrábět designově zajímavé boty, mnoho lidí si je kupuje i jen kvůli jejich vzhledu.

Nazvali byste se společností podporující udržitelnost?

Používáme ekologické materiály a spolupracujeme s lokálními továrnami. Ve všech našich výrobnách se držíme zásad udržitelného rozvoje.

Řídíte se těmito zásadami i v každodenním životě?
Jsme vegani, recyklujeme a snažíme se co nejvíce využívat městskou hromadnou dopravu. Oblečení, jídlo i technologii nakupujeme a používáme co nejudržitelnějším způsobem.

Jaký je váš oblíbený veganský recept?

To je jednoduché – veganský seitan s hořčičnou omáčkou.

Jak rádi trávíte svůj volný čas?

Věnujeme ho našim dcerám, psům a když nám zbyde čas, setkáváme se s přáteli, chodíme do kina, cestujeme, hrajeme fotbal atd.

Jak byste popsali sami sebe? Co máte rádi na životě v Portugalsku?

Začal jsem žít v Portugalsku díky programu Erasmus. Pocházím z Barcelony a v Lisabonu jsem před dvaceti lety strávil šest měsíců v rámci tohoto programu. Na matematickém oboru jsem poznal svoji ženu a v Portugalsku už jsem zůstal. Je to krásná země a lidé zde jsou velmi otevření, mám rád zdejší kulturu, počasí… Přijeďte se přesvědčit na vlastní oči ;)

Pokud byste si mohl vybrat jakékoliv místo na světě – kde byste chtěl žít?

To bych musel být o něco zcestovalejší, abych se takto mohl rozhodnout. Nicméně mám velmi rád své rodné město Barcelonu.

Byl už jste někdy v Praze? A líbilo se Vám u nás?

V Praze jsme byli minulý rok dvakrát, protože naše dcera žije v Brně. A musím říct, že Praha je opravdu krásné město, jedno z nejhezčích, která jsme kdy navštívili. Rádi bychom jednou poznali všechna zákoutí, která znají jen místní, proto se budeme příště spoléhat na Vás.

Moc děkuji za rozhovor a přeji, ať se daří! (Oli, majitelka EtikButiku)

NAE-spolocna-foto

PS: Tento rozhovor proběhl koncem roku 2015. Společná fotka vznikla o několik let později, v létě 2018, když jsme se potkali na veletrhu etické módy v Berlíně :)