DETOX DENIM

Věděli jste, že konvenční denim škodí našemu životnímu prostředí a v konečném důsledku i nám samým? Proč? 

Džíny jsou jednou z nejvíce znečišťujících položek módního průmyslu. Při konvenční výrobě džínů se stále používá velké množství vody (udává se, že výroba jednoho kusu džínů stojí naší planetu 7000-8000 litrů vody) a škodlivých chemikálií, a dochází ke znečišťování ovzduší vysokými emisemi CO2.  

V nabídce máme dvě značky, německou značku ARMEDANGELS a holandskou značku MUD JEANS, které se rozhodly dělat věci jinak a ukázat, že denimový průmysl může být udržitelný a férový.

V nabídce máme vybranou kolekci od obou značek, některé modely máme na skladě, některé jsou k dispozici na předobjednávku. Postupně máme v pláně mít vždy na skladě nejoblíbenější, nadčasové modely obou značek a také doufáme, že se staneme sběrným místem na recyklaci starých džínů (work in progress).

Zde si můžete prohlédnou nabídku DETOX DENIM.  

 

ZNAČKA ARMEDANGELS a jejich kolekce DETOX DENIM

Problém začíná již u bavlny, která se na výrobu denimu používá. Při konvenčním pěstování bavlny se děje mnoho věcí, které jsou škodlivé pro naši planetu i lidí: toxické chemikálie na polích, geneticky modifikované semena a obrovská spotřeba vody jsou jen některými z problémů. Existuje však i jiná cesta. Značka ArmedAngels na výrobu džín DETOX DENIM používá 100% GOTS certifikovanou organickou bavlnu od certifikovaných dodavatelů. To znamená mnohem menší spotřebu vody a pěstování bavlny bez toxických hnojiv a pesticidů.

Při výrobě konvenčních džínsů se při jejich barvení a praní spotřebovává extrémně velké množství vody a spodní voda je znečištěna nebezpečnými chemikáliemi a toxickými těžkými kovy. Některé z chemikálií zajišťují například to, že levné barviva vydrží co nejdéle. ArmedAngels našli partnery s certifikací GOTS, kteří při výrobě denimu používají co nejméně vody a pracují pouze s neškodnými, toxikologicky testovanými chemikáliemi. DETOX DENIM se vyrábí za férových podmínek v Tunisku.

 

PROČ SI ZAKOUPIT DŽÍNY Z KOLEKCE DETOX DENIM V ČÍSLECH. 

Při výrobě džínů DETOX DENIM se ve srovnání s konvenčními džínami spotřebuje či vyprodukuje:

O 40% méně vody

Na výrobu jednoho metru běžné džínové tkaniny je třeba přibližně 1301 litrů vody. DETOX DENIM spotřebuje v průměru 787 litrů vody. S každým metrem látky v ArmedAngels ušetří až 514 litrů vody.

O 64% méně oxidu uhličitého

Výroba jednoho metru látky potřebné k výrobě džínsů DETOX DENIM generuje přibližně 2,54 kg skleníkových plynů, na rozdíl od přibližně 6,8 kg, které vzniknou při výrobě konvenčním džínsů.

Žádné znečištění životního prostředí škodlivými toxickými chemikáliemi

Výhody pro životní prostředí začínají již při pěstování organické bavlny, při kterém se nepoužívají žádné pesticidy. Ani při procesu barvení, zesvětlení či praní džínsů DETOX DENIM se nepoužívají toxické rozpouštědla ani toxické chemikálie.

 

ZNAČKA MUD JEANS A VIZE CIRKULÁRNÍ EKONOMIKY

Všechno začalo v roce 2012, kdy Bert van Son založil MUD Jeans. S více než 30 lety zkušeností viděl všechno, co se v módním průmyslu děje. Byl svědkem toho, že život dělníků je nesmírně náročný a že nekonečné požadavky na materiál v důsledku explodující výroby ničí naši planetu. Chtěl dělat věci jinak.

Bert věří, že zábava, která doprovází módu je možná i bez ničení planety Země a jejích zdrojů. Společně se svým týmem přeměnil MUD Jeans na příkladnou cirkulární módní společnost, v roce 2013 představil průkopnický model "Lease a jeans" a důsledně zaváděl principy cirkulární ekonomiky do praxe. MUD Jeans je první značkou džínů na světě, která uplatňuje principy oběhového hospodářství a snižuje tak naší ekologickou stopu.

 A jak vlastně probíhá férová produkce MUD Jeans?

  • Farmáři pěstující bavlnu: Veškerá bavlna, která je u MUD Jeans smíchána s recyklovanou bavlnou, má certifikát GOTS. Prostřednictvím tohoto procesu certifikace značka ví, že bavlna pochází z Bombaje v Indii. I když nemá přímý kontakt s farmáři, kteří pěstují a sklízejí tuto bavlnu, prostřednictvím certifikace GOTS může každá firma věřit, že pracují ve zdravých a spravedlivých podmínkách.
  • Upcyklace materiálů: Továrna, ve které dochází k mechanické recyklaci a upcyklaci textilu pro MUD Jeans se nachází v malém městečku ve španělském Alicante. Tato továrna je vedena odborníky na textil, módu a udržitelnost. S jejich pomocí dochází k recyklaci starých vysbíraných džínů na vlákno, které lze proměnit v novou přízi.
  • Tkaní a barvení: Společnost Tejidos Royo se sídlem ve španělské Valencii pomáhá MUD Jeans vyrábět a následně barvit textilie, které neobsahují nebezpečné chemikálie a spotřebovávají méně vody a energie.
  • Šití a praní: Ve společnosti Yousstex International je tkanina džín šitá, praná a značkovaná. Díky jejich inovativní technologii jsou v MUD Jeans schopni vyrábět ty nejudržitelnější džíny na světě. Továrna se nachází v Touze, venkovské oblasti Tuniska.
  • Logistika: Po ušití džínů přichází na scénu přátelští roboti, kteří mají také velmi důležitou roli: chystání, balení a přeprava MUD Jeans.
  • Prodej a sběr starých džínů: Cesta džínů začíná i končí v samotném sídle společnosti MUD Jeans, kde si džíny můžete koupit, "pronajmout" a nebo vrátit ty staré, čím jim dáte ještě šanci k upcyklaci a pomůžete tak (nejen) MUD Jeans vytvářet méně odpadu a lepší svět.