Na slovíčko s ... Eliškou

Eliška Selinger je naše stálá zákaznice a podporovatelka férové módy. Zabývá se výzkumem veganské stravy a je pro nás velkou inspirací, proto nemohla na focení podzimního editorialu „EtikButik and friends“ rozhodně chybět. Na sobě měla outfit složený z našich etických novinek i několika veganských stálic a moc jí to slušelo. Co pro Elišku znamená slow fashion a jak tráví tento rok se dočtete v krátkém rozhovoru.

 

Jaký máš vztah ke slow fashion, respektive co pro tebe slow fashion znamená?

Možnost obléct se srdcem i rozumem.

 

Máš svůj oblíbený slow kousek?

V létě jsem si dost ujížděla na tmavě modrém kabátku od SKFK. Co se ochladilo, tak si užívám kabelkobatoh od Will’s Vegan Shoes.

 

Pamatuješ si, jak se naše cesty propojily? Jak ses s Etikem seznámila?

Jako veganka s oblibou v hezké módě vás sleduji už od začátku, jen jsem si musela počkat než jsem dostala možnost pořídit si první krásný kousek. Tuším, že to byly tmavě modré pohorky, které jsem si kupovala minulý rok na stáž do arktického Norska.

 

Na čem teď aktuálně pracuješ, nebo co tě nyní nejvíce naplňuje?

Uff, docela těžká otázka, protože mám vlastně tři největší srdcovky. Dělám doktorát v preventivní medicíně, v rámci kterého se snažím rozchodit v ČR výzkum vegan stravy ve velkém. Na fakultě působím také jako pedagožka. V jednom z předmětů učím budoucí lékaře číst a přemýšlet o medicínském výzkumu a zároveň vedu dva kurzy pro mediky i nutriční terapeuty, v rámci kterých diskutujeme, jak se správně starat o svého vegetariánského pacienta. Jako třešničku na dortu se pak snažím zapojit do preventivních projektů SZÚ, v rámci nichž vedu český tým mezinárodního projektu, jehož cílem je přinést do českých škol metodické pomůcky pro řekněme moderní, hravou, holistickou výuku zdravé stravy.

 

Jak zvládáš tento specifický rok 2020 a máš nějaký tip, jak si současnou situaci co nejvíce zpříjemnit např. nějaký hezký podzimní rituál? A na co se nejvíce těšíš, až bude toto náročné korona období za námi?

Jak se dá, zejména z hlediska zoufalé snahy udržet v chodu všechny zkomplikované mezinárodní projekty. Epidemická situace mi poměrně nabourala plány, byť mám štěstí, že mě nijak zásadně finančně neohrozila. I proto se snažím užívat si trochu „rozumné“ rozmařilosti a podporovat podniky, které dle mého mají své místo na světě, ale v tom současném mají těžký život. A celkově se snažím dělat maximum pro to, aby ta nejpřísnější období trvala co nejkratší dobu rozestupy, roušky a rozum. Vlastně mi docela pomáhá vědomí, že když se všichni budeme chovat zodpovědně, celá situace může být snesitelnější. Těším se, až zase budu moci bezpečně navštívit své přátele a kolegy v zahraničí. A je to i docela hezká příležitost zpomalit, a to nejen v módě.

 

Eliška má na sobě skvěle padnoucí rolák MALENAA stripes a stylové mom fit džíny MAIRAA stone wash od ArmedAngels. Doplňky sladěné do jednoho tónu jsou od značky Will’s Vegan Shoes – pásek Classic 3cm Belt Dark Brown, aktovka Large Backpack Satchel a voděodolné kotníkové boty Waterproof Chelsea Boots. Ponožky Stella Shimmery Socks v barvě dusty rose od značky Swedish Stockings jsou krásnou třpytivou tečkou celého outfitu.