Veganské boty - z čeho to je?

Z JAKÝCH MATERIÁLŮ JSOU VYROBENY VEGANSKÉ BOTY?

 
Veganská kůže

Veganská kůže je látka vytvořena ze syntetických mikrovláken. Jedná se o látku, která je složena z ultra jemných vláken mikroskopického formátu. Abyste si udělali lepší představu, tato mikrovlákna jsou srovnatelná s vlákny, která se vyskytují v lidských vlasech. Délková hustota těchto vláken je 16 DEN. Jejich struktura je určena dvěma polymery (polyamid a polyuretan), které mají podobné vlastnosti jako živočišná kůže. Například jsou elastické, takže se na noze hezky přizpůsobí. Výsledkem je třikrát lehčí materiál než kůže stejné délkové hustoty, vysoká trvanlivost, voděodolnost a zároveň prodyšnost.

Z toho jednoznačně vyplývá skvělá zpráva, a sice naše veganské boty jsou kvalitní a nejsou vyrobeny z koženky z PVC. Kromě toho jsou vyrobeny v EU za etických podmínek (včetně prvotních mikrovláken).

 

Piñatex - textílie z ananasových listů

Piñatex je netkaná textilie z ananasových listů. Snadno se barví, je lehká, měkká, prodyšná a tvárná. K výrobě vlákna není třeba další voda, hnojiva nebo pesticidy, protože se využívají listy (vedlejší produkt pěstování ananasů, tzn. že tím se při výrobě využívá již existující odpad). Listy se po sklizni odkorní, vzniknou vlákna a biomasa, jíž se můžou hnojit ananasové plantáže. Odkorněná vlákna projdou procesem, ve kterém se zbaví gumy, a z rozmělněného materiálu se vyrábí netkaná textilie.

 

Korek

Korek - to je vlastně kůra dubu korkového, který roste především ve Středomoří. Je to dorůstající, udržitelný materiál s vynikající ekologickou bilancí. Víc než polovina světové produkce korku pochází z Portugalska, stejně jako značka NAE Vegan, která dělá nádherné korkové boty.

Korek je právě na boty skvělý materiál, protože je hezký a stylovýpřírodní, ekologický, ale kromě toho také praktický – přirozeně voděodolný a na údržbu stačí voda, případně přírodní mýdlo. A přesně takovéto kombinace máme v EtikButiku nejradši. Vyzkoušejte také!

 

Recyklované PET lahve a recyklované pneumatiky

Portugalská značka NAE Vegan ráda experimentuje s materiály a některé modely tenisek (řada Re-Bottle) a sandálek jsou vyrobeny z recyklovaných PET lahví. Podrážka u těchto modelů je zas z recyklovaných pneumatik.