Proč je biobavlna lepší než konvenční bavlna?

Ač se možná na první pohled na pěstování bavlny, která je přírodním vláknem, nejeví nic špatného, tak když si člověk zjistí, co všechno se u toho děje, tak pochopí, že to problém fakt je. Proč? Na stránkách www.aboutorganiccotton.org je celá problematika podrobně popsaná, v českém prostředí se otázkám pěstování bavlny a textilnímu průmyslu věnuje kampaň organizace Na Zemi "Ušili to na nás". Níže jsem v bodech vypsala podle mně ty nejzásadnější informace.

  • Problém začíná již u semínka - konvenční bavlna je často již chemicky "předhnojená" a geneticky modifikovaná.
  • Pěstování konvenční bavlny spotřebuje obrovské množství vody, například na výrobu jednoho trička se spotřebuje až 2700 litrů vody
  • Dále je pěstování bavlny nejvíce chemizovaným odvětvím zemědělství – konvenční bavlna se pěstuje na 4% zemědělské půdy, ale použije se 10% světové spotřeby pesticidů a dokonce takřka až 25% spotřeby insekticidů (Na Zemi, brožurka Ušili to na nás). Takže dochází k velkému znečišťování vody a půdy.
  • S tím se pojí to, že lidé, kteří tuto bavlnu pěstují, se dostávají do kontaktu s chemikáliemi a z toho trpí nemocemi.
  • A v neposlední řadě takové oblečení není zdravé ani pro nás, chemikálie z bavlněného trička hezky vstřebáváme přes kůži.

 

Naproti tomu když si vybereme biobavlnu, tak životnímu prostředí v mnohém ulehčíme. Biobavlna je z 80% zavlažovaná dešťovou vodou, takže dochází k velké úspoře vody na zavlažování. Při pěstování biobavlny se nevyuživájí GMO ani toxické hnojiva, takže je výrazně méně okyselována půda a voda, k dochází k menším emisím skleníkových plynů i k velké úspoře energie (například tím, že se nevyrábí syntetická hnojiva). Kromě toho má pěstování biobavlny i sociální dopady, farmáři, kteří pěstují biobavlnu místo konvenční bavlny pracují v zdravějším prostředí a mají vyšší kvalitu života.

BIOBAVLNAvsBAVLNA